VIGGO SMITT

Cand. pæd., lærer og debattør
Foredragsholder Viggo Smitt er en markant stemme i skoledebatten. Med sin på én og samme tid filosofiske og praktiske tilgang viger han ikke tilbage fra at udfordre en række populære, men uheldige antagelser, der præger den aktuelle skoledebat.

Foredragsholder Viggo Smitt skrev i 2015 bogen Kampen om klasseværelset  Disciplin er kærlighed, hvor han tager læserne med på en personlig rejse, der begynder i en meningsløst autoritær og uvenlig skole i 1960erne og slutter med et opgør med Laissez-faire pædagogikkens indtog i skolesystemet siden dengang. Viggo føler sig hverken hjemme i den gamle eller den nye skole og peger frem mod en tredje vej med langt større fokus på krav til eleverne, og entydig støtte til læreren som Oplyst Autoritet. Ønsker du at læse mere herom, kan Viggo Smitt kontaktes på heatos@hotmail.dk, hvor du kan få et gratis eksemplar af bogen (pdf format).

Et Viggo Smitt foredrag er både debatskabende og handlingsorienteret, og hans ambition er altid soleklar; nemlig at ruste læreres såvel som skoleledelsens strategier, der gør det muligt at øge fagligheden og forbedre undervisningsmiljøet i skoleklassen. Med inspiration fra den oprindelige enkle form for klasseledelse giver Viggo et jordnært og praktisk bud på fremtidens skole.

En dag i Viggo Smitts selskab er aldrig hverken eller. Viggos budskaber huskes og diskuteres længe efter foredraget. Pointerne bliver altid serveret personligt, ligetil og med plads til både livlig debat, seriøs reflektion og aldrig uden et glimt i øjet.

Viggo Smitt var i slutningen af 2017 aktuel i tv-eksperimentet Pisk eller gulerod, ligesom han har gæstet Radio24syv og løbende er en markant debattørstemme i tidsskrifter. Aktuelt holder Viggo Smitt foredraget Kampen om klasselokalet om lærerens rolle i undervisningssituationen.

Foredrag

Send forespørgsel

KAMPEN OM KLASSELOKALET

Kan vi forvente, at en moderne skolelærer skal være en direkte krydsning mellem Supermand, Buddha og Jesus? At det skal bero på lærerens karisma, om han eller hun er i stand til at skabe et miljø, hvor eleverne spiller med? Hvor de lytter, engagerer sig og i sidste ende tilegner sig det, vi håber på at finde hos morgendagens dannede og kritisk tænkende mennesker.

I dette debatskabende, inspirerende og personlige foredrag gør Viggo Smitt op med de magiske forventninger til lærerens personlighed. Samtidig retter han en skarp kritik mod dét, han har valgt at kalde Det Didaktiske Trick: Nemlig forestillingen om, at en tilstrækkelig spændende undervisning i sig selv kan afskaffe disciplinære problemer og uro i klasselokalet.

Kampen om klasselokalet skal vindes med andet end  poppede tiltag eller  såkaldt naturlig autoritet. Den skal ifølge Viggo Smitt vindes ved at stille konkrete krav til alle elever og ved at anvende den oprindelige enkle form for klasseledelse. På den måde kan der skabes et miljø, hvor det støjende mindretal ikke længere får lov at ødelægge det for det store flertal af elever, der gerne vil lære noget.

I foredraget giver Viggo Smitt deltagerne et indblik i en række af de strategier, læreren med støtte fra ledelsen kan anvende til at tage kontrollen, øge fagligheden og dermed forbedre arbejdsmiljøet i klassen. Strategier der giver eleverne en undervisning med struktur, ro og dermed plads til fordybelse.

Viggo er ikke bange for at kalde en spade for en spade. Og det gælder heller ikke i dette foredrag, hvor han udfordrer forståelsen af flere af tidens tabuer i skoledebatten. Hør blandt andet, hvordan han mener, vi kan erstatte en uigennemsigtig sindelagskontrol med et stilfærdigt krav til alle elever om at udvise pli. På den måde kan en Oplyst autoritet komme i fokus og løfte fagligheden, samtidig med at trivslen vil øges markant.

Foredraget er velegnet til pædagogiske dage og til konferencedage for skoleledere.

Et megelt underholdende foredrag med masser af muntre anekdoter og skarpe betragtninger. Viggo fik hurtigt en livlig dialog i gang med publikum. En meget fin og interessant aften – jeg kan absolut anbefale Viggos foredrag"
Marie R. Christensen, Frederiksgården