Jeg samler på initiativer, der kan give børn ro og langsom tid tilbage. Derfor var begejstringen stor, da jeg for godt et års tid siden fik tilsendt dvd´en fra Musicarma. Den kan ALT det, som jeg finder vigtigt i muligheden for at skabe åndehuller med ro i børns hverdag. Musikken er af høj kvalitet. Sangene er fra den danske sangskat, og tilhører derfor kulturarven, og de er langsomme og rolige og uden sang, som kun ville forstyrre i forhold til muligheden for optimal ro.

Som familievejleder gennem 32 år, har jeg på tætteste hold fulgt udviklingen af barndommens forandring, fra en hverdag med ro, forudsigelighed, nærvær, sundt udeliv som gav naturlig appetit fra sig, tid til fordybelse, plads til kedsomhed og dermed mulighed for at få egne kreative tanker til at blomstre, til i dag hvor alt for mange børn oplever et stort pres i hverdagen, der kan udvikle sig til stressfølelse.

Jeg prøvede Musicarmas dvd på mine børnebørn, og satte den på efter aftensmaden, hvor to yngre søskende skulle puttes, mens den 5årige så skulle tegne imens. Øjeblikkeligt sagde hun: Det er altså kedelig musik mormor, man bliver jo helt søvnig. Synes du svarede jeg bare, og holdt mit smil over musikkens effekt inde i mig selv. Den tredje eller fjerde gang havde hun vænnet sig til musikken, som nu gav hende en tydelig nu er det tegnetid, mens de små bliver puttet effekt fra sig. Og som jeg husker det, var det allerede fjerde eller femte gang hun sagde: Mormor den sidste melodi er rigtig god, kan du ikke spille den en gang til.

Nu har musikken fået en rigtig god følgesvend i en lille bog med skønne illustrationer, små vers med masser af billeddannelse, som kan læses op før musikken sættes på, inspiration til mindfulness øvelser sammen med musikken, rundet af med forslag til en aktivitet, der binder det hele sammen. Og aktivitetsforslaget tænder altså straks min kreativitet, og får mange andre muligheder frem i mine tanker til udvidelse af det foreslåede.

I en travl hverdag, hvor det godt kan knibe de voksne omkring børn at finde tid nok blot til at bare at komme i tanke om mulighederne for at skabe langsom tid i børns hverdag, er materialet fra Musicarma en fantastisk nem og lige til at gå til inspiration.

 

Musicarma er udviklet af Claus Behrens, der er musiker, komponist og foredragsholder med en profil her på DinSkole.